header_oder_img_03.jpg

Magyarország bornemzet. Ezzel a címmel rendezte meg hétvégén a Kárpátia Borház és a Nagy-Magyarország Park azt a kül- és belhoni konferenciát, amire még a háború sújtotta Kárpátaljáról is érkezett borász szakember.

 

 

A Kárpátia Borház száz év után először újra elérhetővé tette a történelmi magyar borvidékek borait. A szezonnyitónak is mondható borászati konferencia komoly jelentőséggel bírt, nem túlzás azt állítani, hogy aki eljött a Kárpát-medence történelmi magyar borainak ünnepén vett részt.

 

Királyszálláson, a Nagy-Magyarország Parkban megtartott rendezvényt dr. Szabó Pál Csaba, a Kárpátia Borház ügyvezetője nyitotta meg.

 

Dr. Szabó Pál Csaba ügyvezető

A megnyitó után Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese előadásában arról beszélt, hogy a magyar bor az agrárstratégia kiemelt területe, a Kárpát-medence borvidékei különös figyelmet kapnak.

Farkas Sándor miniszterhelyettes

A Kárpátia Borház kínálatának kialakítási szempontjait Varga Zoltán, a Kárpátia Borház vezető borszakértője mutatta be a résztvevőknek, Benyák Zoltán borász pedig bortörténeti összehasonlítást tartott Bor, nemzet, identitás egykor és ma címmel.

                                                Varga Zoltán borszakértő                                                                                                            Benyák Zoltán borász

A rendezvényen bemutatkozott a Kárpátia Borház saját kávéja a Fiume kávé is, majd Borbély Zsolt Attila író, újságíró, borszakértő vezetésével borkóstoló kezdődött, a délután zárásaként pedig a Kárpátia Borház partner-borászatai mutatták be a legjobb boraikat.

Az érdeklődők kötetlen keretek között beszélgethettek neves borászokkal. A hétvége résztvevője volt a délvidéki Sagmeister Borászat és Kováts Pince, a felvidéki Csernus Pincészet és Geönczeöl Pince, az őrvidéki Ráspi Borászat, a kárpátaljai Bereczky Pincészet, valamint a belső-magyarországi Benyák Pince, Málik Pince, Aegidius Pince és Geszler Családi Pincészet. A napot végig kísérte Vesztergám Miklós tárogató muzsikája, ami még ünnepélyesebbé tette a találkozót.

 

Vasárnap Várpalotán, Kárpátia Borház Zichy-Apponyi Pincéjében kerekasztal beszélgetés keretében esett szó a Kárpátia Borház idei stratégiai célkitűzéseiről, és a jelenlévők kinyilatkoztatták szándékukat a Kárpátia Borlovagrend megalakításáról.

 

 A kétnapos rendezvénnyel a Kárpátia Borház az erdélyi, felvidéki, délvidéki, őrvidéki és kárpátaljai borok magyarországi visszatérését ünnepelte.